V Brně s Lenkou a s čokoládou

Říká tomu procházka, ale s věřte mně, s Lenkou Požárovou, dříve zapálenou kuchařkou, to není obyčejná procházka, ale ZÁŽITEK! 💫 Na papír to tak nevystihnu. Navíc z papíru na vás ta celková atmosféra nemůže tolik zapůsobit. Přesto se pokusím vám něco nechat „ochutnat“ skrz moje oči a moje písmenka. ✍🏻 

V den „D“ jsme startovali v pekárně Carlini, ale tu si nechám na příště. 🥐 Pokračovali jsme do Little Urban Distillery 🥃 , článek najdete: https://50vkondici.cz/v-brne-s-lenkou-a-s-ginem/.

A poslední návštěva byla právě ve výrobě čokolády Ajala. 🍫

Přemýšlela jsem, jestli mezi svými známými, rodinou, kamarády a kolegy znám někoho, kdo nemá rád čokoládu. Myslím si, že v mém okruhu nikoho takového nemám a ani se tomu nedivím. Můj muž, ten čokoládu přímo MILUJE a může se po ní doslova a do písmene tak zvaně „utlouct“.  🫶 Přednost dává mléčné, ačkoliv ví, že zdravější je hořká. Vzala jsem ho tentokrát na „procházku“ s námi. Na hořkou se ze začátku trochu „tvářil“. Samozřejmě jen do té doby než „Ajalu“ ochutnal. 🙃

Lenka nás zavedla právě sem, do této řemeslné manufaktury proto, abychom zjistili, jak doopravdy chutná čokoláda. Také, jak se čokoláda vyrábí. Tady se totiž vyrábí částečně ručně, a hlavně s láskou.  🤎 Používají výběrové kakaové boby, které nakupují přímo od farmářů. To se mně líbí, protože jsou tak pro domorodé pěstitele zajištěny férové ceny, které si skutečně za tu dřinu zaslouží. Já jsem navštívila před lety drobné pěstitele kakaových bobů v Mexiku, takže vím, že to nemají vůbec jednoduché. Čokoláda z bobů je pak plná chuti, ale i tělu prospěšných látek. No tak sláva, máme důvod ji jíst a né si ji odříkat.  😜 Ale pozor, vážně se nemůžeme ve velkém cpát třicetiprocentními Milkami a Orionkami, protože to je trochu „jiný příběh“. 🫣

Po celou dobu naší návštěvy jsme měli k dispozici i vlastní průvodkyni Emmu.  👩🏻‍🦰 Ta si pro nás připravila poutavou prezentaci, jak probíhá proces od sklizně kakaových bobů, přes sušení, pražení a drcení. Pražené boby jsme mohli i ochutnat. Někdo se oblizoval, ale já potřebují mít pro uspokojení chuťových pohárků na jazyku až ten hotový výrobek. 🍫

Emma nás vpustila i do výroby. Ve stroji se tam čokoláda temperovala. Jak jsme byli poučeni, temperování je klíčovým procesem pro dosažení správné textury, lesku, křehkosti konečného čokoládového výrobku.

Ve stroji se právě připravovala skvělá, zajímavá, maková s višněmi. Dostali jsme ochutnat. Mohli jsme mrknout, jak Emma zručně ručně tekutou čokoládu stáčí do malých tabulkových forem, které potom umístila do lednice pro její zchlazení.

Po zchlazení se jednotlivé tabulky balí do alobalového materiálu a poté ručně, do barevných, designových papírků. Každá má svoji krásnou barvu, fakt nádhera! 🤩

Dostali jsme ochutnat asi sedm různých příchutí. Každý z nás měl úplně jiné chutě a podle toho jsme si potom také různé druhy čokolád z Ajaly odnesli. Já si vybrala čokoládu „Květy a pomeranče“.  🌸 Můj muž Chilli, a protože jedna tabulka je pro něj málo, tak sáhnul ještě po kokosové.  🌴 Někomu chutnala čokoláda chlebová. Musím přiznat, že byla tak křupavá, jak chleba. Ale upřímně, chlebovou čokoládu si fakt nekoupím. Jak se ale říká, proti gustu žádný „dišputát“. Je super, že vyrábí tolik druhů, že si každý přijde na to své. Navíc stále vymýšlí nové a nové limitky, které obměňují. Já se těším, až na Vánoce ochutnám jejich čokoládu „Vanilkový rohlíček“, kterou během roku nevyrábí.

Výhodou Ajala je, že do čokolád nepřidávají palmový olej, aromata ani konzervační látky. My, co si hlídáme kvalitní složení potravin to velice oceníme. Víme přece, že palmový olej je levný, firmami často používaný, ale je zcela nevhodný, protože má negativní dopady nejen na životní prostředí, ale i na naše zdraví. 🫀

Měli jsme možnost ochutnat i jednu z novinek jejich mléčné trojky, a to „Borůvku se smetanou“.  🫐 Chuť byla skutečně krémová, příchuť lesních borůvek byla na jazyku jednoznačně cítit a po ochutnání se nám jazyk zabarvil po borůvkách do černofialova.

Mléčná se solí, taky zaujala, protože jsou v ní použity křehké vločky mořské soli „Maldon“. ❄️  Ta na jazyku nechává chuť sladko-slaných karamelek. Doma sypeme vločky Maldonské soli na grilovaného hovězí steaky, takže můžu potvrdit, že ta chuť je s obyčejnou solí vážně nezaměnitelná.

Teď už zbývá říct to podstatné. Čokoláda, které vzniká pečlivou, řemeslnou výrobou nám nabízí zážitek, který jde za hranice toho, co jsme zvyklí nacházet v regálech supermarketů. Tato čokoláda doslova roztančí naše chuťové pohárky, naladí naše smysly na jinou úroveň vnímání a obohatí náš repertoár chutí o dosud nepoznané dimenze. 💃

Když sáhneme po čokoládě vyrobené s láskou, nejenže si vychutnáme kvalitu, ale také podpoříme tradici a umění, které stojí za každou tabulkou. 🫶

Vychutnejte si čokoládu jako skutečný gurmánský zážitek, který promění i jinak obyčejnou chvíli.

Dobrou chuť! 😉

podpis

Nástěnka

Official logo dark opr

„Dej každému dni šanci, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života.“

„Dej každému dni šanci, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života.“

Newsletter


Přihlášením se souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů.