V Brně s Lenkou v pekárně

Kdo by si nedal ráno „říct“ skvělou, čerstvou snídani přímo v pekárně?!  🥐 A já byla nedávno s „procházkovou“ desetičlennou skupinkou u toho. Jak už jsem několikrát psala, s Lenkou Požárovou, alias „zapálenou kuchařkou“, která nyní „hoří pouze pro Brno“, to není jen tak obyčejná procházka, ale pokaždé nějaký ZÁŽITEK! 😍 

Lenka totiž mimo jiné také stále sleduje poctivá řemesla, jídlo, kvalitní ingredience, chutě, vůně, nápady…a mně připadá, že je vždy takzvaně u toho! 😉

V tomto případě se navíc jednalo o manufakturu s rodinnou značkou Carlini. Za možností vidět, jak to vše funguje na živo je Lenčina známost s jejími majiteli Antoniem a Míšou, kteří v podnikání nejsou žádnými nováčky. Vyzkoušeli „na vlastní kůži“ provoz několika podniků v Česku i v Itálii. Stále však zůstávají v oboru věrní kvalitní gastronomii. 👏

V pekárně v Brně na Ponavě se před našima očima „rodil“ ručně vyráběný chleba ze semoliny, který byl šikovnýma ručičkama místní pekařky vkládán, opět ručně do plátna, ve kterém dále kynul. Každý bochníček měl svoje vlastní plátýnko, svůj vlastní „pelíšek“.  🧺 Ty vykynuté, právě upečené převáželi do prodejny a my jeden z těch nejčerstvějších mohli ochutnat ke snídani máčený v italském, kvalitním olivovém oleji nebo klidně i jen tak samotný. Mňam! Kdo miluje čerstvé pečivo, dokáže si tu slast v puse živě představit. Dokud jsem nejezdila pravidelně do Itálie, tak by mně nikdy nenapadlo jíst pečivo namočené do oleje a přitom je to ták dobrý! 👍

Taky jsme ochutnali Foccaciu s rajčaty a s houbami, která je jejich bestsellerem.  🍅 Nechyběl jejich madýchaný máslový, kváskový loupáček, na který holky namazaly domácí máslo a přidali vrstvu domácí marmelády z italských citrónů a s pepřem.  🍋 Zase jedna z delikates Lenčiné hand made kuchyně, kterou nám přinesla ze své „spižírny“ ochutnat. Koho kromě Lenky by napadlo dát do marmelády pepř? A přitom je to vynikající.

Nechyběl ani italský, horský sýr Toma, a hlavně od Carlini vyhlášené „Loupakoule“. V Itálii se tento dezert jmenuje „Maritocci“ v překladu manželé, takže nevím, proč zrovna loupakoule. Základem bude zřejmě loupákové těsto a taková trochu šišatá koule to vlastněje. Původně jsem chtěla jen ochutnat, ale musela jsem si přidat. Koule jsou totiž naplněné výborným maskarponovým krémem, s přidanou smetanou a s ovocem nebo oříšky.  🫶 Já ochutnala maracujový a malinový, ale měli i pistáciový, kávový, Tiramisu a další.

Co jsme nesnědli u jejich dřevěného stolu, to nám nabalili s sebou do krabiček. Částečně jsme to pak ještě znovu degustovali společně se sklenkou gin toniku u Roberta v Little Urban Distilleri.  🥃 Ty jejich ručně vyráběné, italské, tlusté tyčinky Grissini s kachním sádlem se k tomu pití na zakusování hodily.

Původně prodávali své výrobky i přes vlastní e-shop, ale stihat se nedá všechno, a tak se teď nově jejich e-shop zabývá pouze prodejem kvalitní mouky, která je v Itálii mletá mezi kameny. My nakoukli i do jejich skladu, kde byly různé druhy mouky v pytlích naskládané stejně jako cement v Hornbachu.  😜 Všechny své ostatní pekařské výrobky, ale i další kvalitní suroviny na pečení a vaření se dají koupit v jejich vlastní prodejně v centru Brna, na Smetanové ulici. Tam si taky můžeme na venkovní zahrádce dát i pravou italskou kávu a nějaký ten jejich „mls“ na jazýček. 👅

Chtěla bych zdůraznit, že v řemeslné pekárně je každý kousek pečiva výsledkem poctivé ruční práce, která se nedá dělat jinak než s vášní a láskou.  🤎 Pečení je totiž „pořádná fuška“, (už jen to ranní vstávání by některé z nás „zabilo“) která vyžaduje oddanost, preciznost a nekonečnou trpělivost. I právě proto bychom měli podporovat poctivou domácí výrobu, která si zakládá na kvalitních surovinách a tradičních postupech.

Pokud nám „voní“ poctivá, ruční práce a máme rádi pečivo bez chemie, polotovarů a rozpeků, budeme v pekárně a v prodejně Carlini na tom pravém místě! 😃

A já už tam byla! Dobrou chuť!

 

Opakování, předchozí články: První zastávka pekařství Carlini, druhá zastávka ve výrobně ginu v Little Urban Distileri https://50vkondici.cz/v-brne-s-lenkou-a-s-ginem/ a třetí zastávka ve výrobně čokolády Ajala,

V Brně s Lenkou a s čokoládou

 

podpis

Nástěnka

Official logo dark opr

„Dej každému dni šanci, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života.“

„Dej každému dni šanci, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života.“

Newsletter


Přihlášením se souhlasíte se Zásadami zpracování osobních údajů.